DOĞACI-VAROLUŞÇU ZEKÂ
Gardner tarafından açıklanan son zekâdır ve doğal çevreyi anlama, tanıma ile ilgilidir. Doğacı/Varoluşçu Zekâ (DVZ) Kişinin çevredeki bitki ve hayvan türlerini fark ettiklerinde ve alt türlerini sınıflandırma prensiplerini yaratabildiklerinde ortaya çıkmaktadır. Çeşitli çiçekleri ayırt edebilen farklı hayvanları adlandırabilen, hatta ayakkabı, araba, giysi çizimlerini ortak kategorilere yerleştirebilen çocuklarda bu zekânın gelişmiş olduğu gözlenebilir. Bu zekâ hem yapay hem de doğal çevreyi kapsar. İzci, dağcı, biyolog ve zoologlar doğa zekâları gelişmiş kişilerdir.
Doğacı/varoluşçu zekâsı baskın bireyler, araştırmalar yapmayı sever. Doğadaki canlıları incelemekten hoşlanır. İnsanın varoluşunun nedenlerini ve kendi varoluşunu düşünür. Doğadaki hemen her canlının yaşamına ilgi duyarlar. Doğadaki bitki türlerine karsı duyarlıdırlar. Farklı canlı türlerinin isimlerine karsı dikkatlidirler, çiçek türleri hayvan türleri onlar için çok çekicidir. Seyahat etmeyi, belgeseller izlemeyi severken, doğa ve gezi dergilerini incelemekten hoşlanırlar. Kendilerine özgü ev dışında etkinlikler düzenlerler doğayla her şeyi paylaşırlar. Doğanın insanlar üzerindeki ya da insanın doğa üzerindeki etkisi ile ilgilenirler.
Selçuk ve diğerleri (2004: 66) doğacı/doğa arası zekâsı gelişmiş kişilerin meslek, eylem, ders ve ders dışı etkinliklerini aşağıdaki tabloyla özetlemişlerdir:
Tablo 10: DVZ’nin meslek, eylem, ders ve ders dışı etkinlikleri
Meslek |
Eylem |
Ders |
Ders Dışı |
Ziraat Mühendis
Çiçekçi
Zoolog
Bahçıvan
Ziraat teknisyeni
Biyolog
Pet shop sahibi
Jeolog
Veteriner
Çevre bilimci
Peyzaj mimarı
Bitki bilimci
Astronom
Hayvan terbiyecisi |
Gözle
Tahmin et
Sınıflandır
Kategorize et
Çözümle
Fotoğraf çek
Seyahat et
İzle
Bitki yetiştir
Hayvan eğit
Koleksiyon yap
Araştır
Keşfet |
Hayat Bilgisi
Fen ve Teknoloji Matematik
Sağlık
Türkçe
|
Doğa gezisi
Müze gezisi
Piknik yapma
Koleksiyon yapma
İzcilik
Dağcılık
Kamp yapma
Su altı
İnceleme
Akvaryum bakımı
Fotoğrafçılık |
Selçuk ve diğerlerine (2004: 70) göre sosyal/toplumsal/kişiler arası dönük zekȃyı geliştirmek için yapılabilecek etkinlikler şunlardır:
Küçük bir doğa gezisi, kamp yapılır. Bir nehir, ırmak, göl, doğal park ziyareti yapılır. Doğayla ilgili videolar seyredilir. Bir doğa olayındaki değişimler kaydedilir. Bir seyir defteri tutulur. Renk, boyut, form, işlev özelliklerine göre sınıflandırmalar yapılır. Sınıflandırma sistemi oluşturulur. Doğa fotoğrafları çekilir, bir bahçe düzenlenir. Taş, yaprak koleksiyonu yapılır. Bir doğa videosu, doğa ve canlılarla ilgili belgeseller izlenir/yapılır. Bir hayvan/bitki/flora/fauna/doğal olgu ve ünlü biri hakkında rapor yazılır. İşlenilen konuyla doğa ilişkilendirilir. Karınca çiftliği gösterilir.
|